Normal_rss_entry-156669

Sluiting van het ziekenhuis in Lelystad zou onacceptabel zijn en tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Dat stellen de provincie Flevoland en de gemeenten in die provincie in reactie op de financiële problemen bij MC IJsselmeerziekenhuizen. In Lelystad staat de hoofdvestiging van de ziekenhuisgroep. Maar er is hoop. Een serieuze overnamekandidaat heeft zich gemeld. Dat betekent echter niet direct dat de kandidaat de ziekenhuizen wil overnemen. Het kan zijn dat deze de ziekenhuisvoorziening in Flevoland in stand wil houden door in zee te gaan met een andere partij, laat de cliëntenraad weten.

Levensbedreigende situaties

In een verklaring wijzen de provincie en de gemeenten erop dat Flevoland een uitgestrekt gebied is en dat het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances nu al lastig is. "Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg, wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties'', aldus de verklaring.

Verder stellen de provincie en de gemeenten dat in Lelystad veel mensen wonen die een verhoogde aanspraak doen op zorg en niet heel daadkrachtig zijn. "Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen.''

Burgemeester Ina Adema van Lelystad is in gesprek met minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Ook praat ze met Kamerleden en zorgverzekeraars. "We kunnen niets doen. Alleen druk uitoefenen om te proberen om dit een halt toe te roepen. We weten niet waar het naar toe gaat.''

Zieke kinderen Lelystad overgeplaatst

Kinderen die langere tijd in het ziekenhuis in MC Zuiderzee in Lelystad hadden moeten verblijven, worden overgeplaatst. Klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde worden namelijk "afgeschaald".

Er zijn verder noodmaatregelen getroffen om de patiëntveiligheid te garanderen, aldus een woordvoerder. De spoedeisende hulp is open, maar het operatieschema is teruggebracht tot "direct medisch noodzakelijke operaties". Er worden dus minder patiënten opgenomen, aldus de zegsman.

De verloskamers zijn inmiddels gesloten en vrouwen die een baby krijgen worden geholpen bij andere ziekenhuizen. De polikliniek is open, "óók voor kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie".

De apotheek van het ziekenhuis kan niet alle medicatie meer leveren en mensen die bepaalde medicijnen nodig hebben, moeten hun heil bij andere apotheken zoeken.

Door: ANP