Normal_rss_entry-156760

De IJsselmeerziekenhuizen zijn donderdagochtend failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek.

Twee dagen geleden vroegen ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar," zei een woordvoerder dinsdag. 

Sindsdien is er veel ophef over de surseance ontstaan. De gemeente en provincie, maar ook de aandeelhouders van de ziekenhuizen zijn niet te spreken over de gang van zaken.  “Door deze harde en cynische opstelling van de verzekeraars worden de belangen van de patiënten op onverantwoorde wijze in de waagschaal gesteld”, zo laten de aandeelhouders weten in een persbericht. “Het is onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars eenzijdig kunnen beslissen de al tientallen jaren bestaande contractering van zorg acuut op te zeggen.”

Vanmorgen werd bekend dat een mogelijke overnamekandidaat zich heeft gemeld. Wie dit is en wat zijn plannen zijn is nog onbekend, maar daarover komt snel meer duidelijkheid. 

'Onacceptabel dat zorg Flevoland stopt'

Voor de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde is het "onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt''.

"Het wegvallen van het MC Zuiderzee in Lelystad heeft grote consequenties voor alle 180.000 inwoners in het verzorgingsgebied van ons ziekenhuis en zorgt voor grote maatschappelijke onrust.''

Door: Redactie Nationale Zorggids en ANP