Normal_rss_entry-156860

Een deel van de zorg die het failliete ziekenhuis in Lelystad bood, kan mogelijk behouden blijven. De curatoren van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen overleggen daarover met de ziekenhuizen in de omtrek en met de zorgverzekeraars, laat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg weten.

Mochten de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad definitief sluiten, dan heeft dat gevolgen voor het Westfries Gasthuis in Hoorn. Dat ziekenhuis is dan verplicht de eigen afdelingen open te houden, om te voorkomen dat Flevolanders niet binnen drie kwartier kunnen worden geholpen.

Het ministerie van Volksgezondheid zorgt ervoor dat de ziekenhuizen voor hun laatste behandelingen hun aansprakelijkheidsverzekering niet verliezen. Het departement stelt zich garant om het eigen risico van de verzekering zo nodig op te brengen.

Omliggende ziekenhuizen springen bij

Ziekenhuizen in de omgeving van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hebben donderdag overlegd met zorgverzekeraar Zilveren Kruis over het overnemen van zorg en patiënten. Dat gebeurt inmiddels volop, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. St. Jansdal houdt ook de poli in Dronten overeind, die deel uitmaakte van het bankroete ziekenhuis in Lelystad, maar waarbij het Harderwijker ziekenhuis al langer betrokken was. Verder gaat het om ziekenhuizen in Zwolle, Sneek en Almere.

Een woordvoerster van het ziekenhuis Isala, dat vestigingen heeft in Zwolle en Meppel, laat weten dat ongeveer twee weken nodig zijn om gezamenlijk een goed plan te maken voor de opvang van de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen.

Het Flevoziekenhuis in Almere meldt dat het zorgaanbod wordt uitgebreid als dat noodzakelijk en haalbaar is. "Een belangrijke randvoorwaarde daarbij is dat we voldoende gekwalificeerde medewerkers kunnen inzetten. Het Flevoziekenhuis is daarom met spoed op zoek naar extra zorgpersoneel'', aldus het Flevoziekenhuis in een verklaring.

KAMER NIET TERUG VAN RECES

De Tweede Kamer onderbreekt de herfstvakantie niet om zich te buigen over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Een voorstel van die strekking van PVV-Kamerlid Fleur Agema kreeg alleen steun van GroenLinks en PvdA.

Agema vroeg de zorgspecialisten van de Kamer vrijdagmiddag bijeen te komen voor een debat met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, maar tevergeefs. De PVV-parlementariër vreest dat de ziekenhuiszorg in het geding is. Ze wijst erop dat veertien andere ziekenhuizen er financieel ook niet geweldig voorstaan.

Door: ANP