Normal_donor

De jaarlijkse donorweek is gestart. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft in dat kader een bezoek gebracht aan de Goudse Scholengemeenschap, Leo Vroman. Tijdens de donorweek is er aandacht voor orgaandonatie en de oproep om te registreren als orgaandonor. Op dit moment staan er nog ruim 1.800 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan. Dit meldt Rijksoverheid. 

Minister Bruins heeft samen met Nico van der Meij gesproken met de leerlingen van HAVO 4/5 over het belang van orgaandonatie. Nico kreeg in 2014 donorlongen, omdat zijn longfunctie sterk afnam door een longinfectie. Nu kan hij alles weer en is hij vrijwilliger voor de Nederlandse Transplantatiestichting. Hij vertelt op scholen over het belang van orgaandonatie. Zijn verhaal heeft ook nu weer veel indruk gemaakt.

Donorweek 2018

Vanaf maandag 29 oktober tot en met vrijdag 2 november vindt de jaarlijkse Donorweek plaats. Gedurende deze week is er aandacht voor donor worden. Er worden veel vrijwilligers ingezet die gastcolleges geven op scholen, en ziekenhuizen houden speciale spreekuren. Op dit moment hebben 6,3 miljoen mensen zich geregistreerd in het donorregister. Dit betekent dat meer dan de helft zich nog niet heeft geregistreerd.

Vier keuzes voor iedereen vanaf 12 jaar

Vanaf 12 jaar kun je jezelf al registreren op www.donorregister.nl Er zijn vier keuzes, je kunt je keuze altijd wijzigen:
1) Ja, ik geef toestemming (of een aantal organen/weefsels wil ik uitsluiten)
2) Nee, ik geef geen toestemming
3) Mijn partner of familie beslist
4) De door mij gekozen persoon beslist

Nieuwe donorwet 

Vanaf 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Iedereen wordt actief gevraagd de eigen keuze vast te leggen in het donorregister. Wie niet reageert dan wordt vanaf 1 juli 2020 geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids