Normal_pillen_medicijnen

Deens onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die langdurig de plastablet met hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken een verhoogd risico hebben op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Deze vormen van huidkanker zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker en zijn goed behandelbaar. De plastablet die wordt voorgeschreven bij hoge bloeddruk, hartfalen en vochtophoping maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Patiënten die het middel gebruiken worden geadviseerd om verantwoord om te gaan met blootstelling aan uv-straling. Ook wordt geadviseerd om bij verdachte huidafwijkingen of bij twijfel de huisarts te raadplegen. Dit advies geldt volgens het CBG eigenlijk voor alle Nederlanders.

Het CBG blijft positief over producten met hydrochloorthiazide (HCT) omdat deze middelen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het middel kan gebruikt blijven worden. Het is belangrijk om niet zonder overleg te stoppen. Wie dit toch overweegt, doet er goed aan om eerst contact op te nemen met zijn huisarts.

Verhoogd risico bij langdurig gebruik

In Nederland wordt het aantal nieuwe gevallen van basaalcelcarcinoom geschat op ongeveer 40.000 en voor plaveiselcelcarcinoom 10.000 gevallen per jaar, ongeacht de oorzaak. Uit het Deense onderzoek bij voornamelijk patiënten met een blanke huidskleur is gebleken dat na langdurig gebruik van HCT het risico op deze twee vormen van kanker 1,3 keer hoger en 4 tot 7,7 keer hoger kan worden. Een verhoogd risico werd gezien na een periode van 6 tot 22 jaar bij dagelijks gebruik van 12,5 milligram. 

Door: Redactie Nationale Zorggids