Normal_rss_entry-157419

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is dinsdag in de Tweede Kamer fel bekritiseerd over het faillissement van de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeer. Vrijwel alle partijen eisen uitleg over de gang van zaken, maar veel antwoorden kon de minister nog niet geven. Hij merkte op dat de curatoren nog onderzoek doen naar de faillissementen.

"Hoe heeft dit dieptepunt in de zorg kunnen ontstaan?'', zei PVV-Kamerlid Fleur Agema. Zij vindt dat de minister niet genoeg heeft gedaan om de twee ziekenhuizen te redden. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd'', aldus Agema.'' Ze neemt het Bruins ook kwalijk dat hij vorige week de ziekenhuizen omschreef als "een stapel stenen''.

Bruins gaf aan ook verrast te zijn door de snelheid waarmee de kwestie zich vorige week ontwikkelde, vooral in het geval van MC Slotervaart. Op dinsdag werd bekend dat er uitstel van betaling was aangevraagd, op donderdag werd het ziekenhuis failliet verklaard. Een dag later moesten patiënten al worden overgeplaatst.

Nog geen bod op failliete ziekenhuizen Flevoland

De curatoren van de failliete Flevolandse IJsselmeerziekenhuizen hebben nog geen concreet bod ontvangen van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Zij zijn nog met "meerdere partijen'' in gesprek over een doorstart, maakte de Flevolandse ziekenhuisgroep bekend.

"De curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn volop bezig met het verzamelen van alle informatie die nodig is om tot de best passende oplossing te komen. Gezien de complexiteit is de verwachting dat een definitieve oplossing nog enige tijd op zich zal laten wachten'', aldus de MC Groep.

Een woordvoerster van het St Jansdal laat weten dat er nog geen bod is gedaan omdat er nog gewacht wordt op informatie van de curator. "Wij kunnen geen bod doen als we niet weten waar we op bieden''. Het gaat om informatie over onder meer inventaris, onroerend goed en ziekenhuisapparatuur.

Door: ANP