Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat de mogelijkheden op het gebied van preventie nog onvoldoende worden benut. Daarom wil de NZa hier de komende jaren aandacht en energie in steken. Ze gaan in gesprek met zorgaanbieders, zorgkantoren, zorgverzekeraars en andere betrokkenen over preventie. Daarbij roepen ze deze partijen op om het goede voorbeeld te geven. Dit meldt NZa.

Ook is NZa benieuwd naar de knelpunten en belemmeringen om aan preventie te werken. Als je ziekte kunt voorkomen, betekent dat veel voor de kwaliteit van iemands leven. Zorgaanbieders kunnen bijvoorbeeld geïndiceerde preventie en zorggerelateerde preventie declareren. NZa heeft hiervoor bekostigingsmodellen, zorgprestaties, tarieven en betaaltitels gemaakt. Daarbinnen  is veel ruimte voor innovatie.

Binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) kunnen zorgaanbieders, zorgkantoren en verzekeraars samen afspraken maken over preventie. De ontwikkelingen gaan snel. De regels en randvoorwaarden moeten voldoende meebewegen. Als partijen knelpunten ervaren wil NZa dat weten, zodat ze hinderlijke regels waar nodig kunnen aanpassen of wegnemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids