Normal_geld_rekenmachine

De ziekenhuizen Amstelland in Amstelveen en Zuyderland in Sittard-Geleen staan er financieel niet goed voor. Uit een door Trouw opgeduikeld document is op te maken dat de twee ziekenhuizen onderaan de lijst van financieel zwak presterende ziekenhuizen staan. Vorige week gingen de IJsselmeerziekenhuizen al failliet, maar op papier staan Amstelland en Zuyderland er nog slechter voor. Dit melden Metro, 1Limburg en Parool op basis van berichtgeving in Trouw. 

Amstelland staat laag op de lijst, omdat er nog geen jaarcijfers over 2017 bekend zijn. Ditzelfde geldt voor Zuyderland Medisch Centrum die onderaan de lijst is beland door een oude schuld die 400 miljoen euro bedraagt. Het Geleense ziekenhuis heeft volgens de bestuursvoorzitter vorig jaar quitte gespeeld. Hij verwacht dit jaar zelfs een winst van een paar miljoen euro.

Hoogleraar Richard Janssen wijst erop dat een te laat ingeleverde jaarrekening ‘een indicatie is dat het niet goed gaat’. Amstelland laat aan Parool weten dat ook zij beter presteren sinds de verliezen in 2015 en 2016. Het ziekenhuis heeft een reorganisatie ondergaan en heeft samen met de huisbank en zorgverzekeraars - naar eigen zeggen - toekomstbestendige afspraken gemaakt. De jaarrekening wordt eind december verwacht.

Door: Redactie Nationale Zorggids