Normal_vaccinatie_inenting

Vaccineren via een pleister met zeer kleine naadjes is in de nabije toekomst een mogelijkheid voor wie erg bang is voor naalden, zoals kinderen. Guangsheng Du promoveert aan de universiteit van Leiden waarbij hij een nieuwe manier van vaccineren introduceert. Door gebruik te maken van zeer kleine micronaalden, voelt een vaccinatie aan alsof een nagelvijl of kattentong op de huid beweegt wat niet pijnlijk is. Dit meldt RTL Nieuws.

Deze manier van vaccineren is een ‘effectieve reactie om het immuunsysteem op gang te brengen’ en de patiënt voelt er bijna niets van. Het is een stuk minder stressvol van traditioneel vaccineren met een spuit en naald, in een rij met andere mensen. De naalden die Du gebruikt zijn slechts 200 micrometers (0,2 millimeter) lang. Ze zijn lang genoeg om de huid binnen te dringen en de werkzame stoffen af te geven, maar pijnlijk zijn ze niet.

Lagere kosten

De promovendus testte de techniek eerst op muizen met een eiwit dat een afweerreactie zou moeten laten zien. Dat gebeurde en uit het onderzoek bleek zelfs dat een kleinere dosis voldoende is in verhouding met een standaard vaccin. Dit verlaagt mogelijk de kosten van vaccinaties, omdat er minder van de werkzame stof nodig is. Door de handige pleister zijn er minder huisartsen en verpleegkundigen nodig, wat ook voor minder kosten zorgt.

Een ander voordeel is dat mensen de pleister in het comfort van hun eigen huis kunnen aanbrengen. Angst en paniek in de rij bij de huisarts is hierdoor verleden tijd. Guangsheng Du hoopt dat hierdoor meer mensen zich laten vaccineren nu pijn geen factor meer speelt. MyLife Technologie is al enkele jaren bezig om zo’n product op de markt te brengen. Op zijn vroegst zal dit in 2021 zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids