Normal_rss_entry-157971

Veel Nederlanders zijn bang dat wachtlijsten in ziekenhuizen verder oplopen na het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat blijkt uit een peiling - onder bijna 5.350 mensen - van consumentenprogramma Kassa in samenwerking met vergelijkingssite Zorgkiezer.

Ruim driekwart vreest dat de wachtlijsten toenemen door de recente faillissementen. Iets meer dan de helft vindt dat een ziekenhuis nooit failliet mag gaan. Maar een grote meerderheid is niet bereid daar dan ook meer premie voor te betalen. Bijna zeven op de tien vinden dat alleen een minister over een faillissement van ziekenhuizen zou moeten gaan. Slechts 14 procent vindt dat dit aan de zorgverzekeraars is.

Kassa bekeek ook de wachttijden in oktober van veertig ziekenhuizen met in totaal 109 vestigingen. De normen zijn zeven weken voor een behandeling in een ziekenhuis en vier weken voor diagnostiek en de polikliniek. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten bij een derde van de poliklinische specialismen niet op tijd terechtkunnen. Voor een behandeling is bij ruim een kwart (27 procent) de wachttijd te lang. En onder de diagnostische specialismen wordt bij iets meer dan een vijfde de norm overschreden.

Tientallen geïnteresseerden in MC Slotervaart 

 Inmiddels hebben zich tientallen geïnteresseerden gemeld voor een doorstart van het failliete MC Slotervaart. Het gaat om partijen uit het binnen- en buitenland. Sommigen hebben aangegeven voor een doorstart van het gehele ziekenhuis te gaan, anderen hebben alleen belangstelling voor onderdelen ervan, laten de curatoren weten.

Doorstartplan IJsselmeerziekenhuizen ligt bij curator

Cardiologie Centra Nederland (CCN) heeft bij de curator een doorstartplan ingediend voor de failliete IJsselmeerziekenhuizen. Die gaan in dat nieuwe plan verder onder de naam Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis (ZNZ). De patiëntenraden staan erachter, meldt CCN. Een woordvoerster van de overnamekandidaat bevestigt dat CCN een bod heeft neergelegd maar wil niet zeggen om welk bedrag het gaat.

Het plan biedt een "zo breed mogelijk palet aan zorg op alle vier de locaties Lelystad, Emmeloord, Dronten, Urk". Insteek is: zorg zo dichtbij mogelijk. Daartoe wil ZNZ met alle zorgpartners in de regio afspraken maken. De patiënt kan daardoor terecht op alle vertrouwde adressen van de IJsselmeerziekenhuizen, ook voor zogenoemde laagcomplexe spoedzorg, zegt de nieuwe organisatie ZNZ. Als de minister met extra geld komt, kan ook de complexe spoedeisende hulp én de verloskunde er komen.

Cardiologie Centra Nederland (CCN) is een publiek-private organisatie die cardiologische zorg aanbiedt op vijftien locaties in Nederland. Ook is CCN mede-eigenaar van het medisch centrum in Dokkum. Behalve de cardiologen hebben ook het Harderwijkse St Jansdal-ziekenhuis en de Friese Antonius Zorggroep belangstelling getoond voor de bankroete Flevolandse ziekenhuizen.

Door: ANP