Normal_mammogram_borstkanker_onderzoek

Vrouwen met een hoog en laag risico op terugkeer van borstkanker, moeten even vaak terugkomen voor een controle in het ziekenhuis. Onderzoeker Annemieke Witteveen van de Universiteit Twente denkt dat veel van deze vrouwen onnodig met stress en onzekerheid rondlopen. Als het aan haar ligt, schatten artsen beter in wat het risico op terugkeer is, zodat vrouwen met een laag risico minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Dit meldt NOS. 

Iedere vrouw die borstkanker heeft gehad moet vijf keer per jaar terug naar het ziekenhuis voor een borstfoto en lichamelijk onderzoek. Daarna is de leeftijd van de vrouw leidend voor het aantal jaarlijkse controles. Artsen kijken niet naar het formaat van de tumor of de behandelingen die de vrouw is ondergaan.

Witteveen snapt dat zo’n ziekenhuiscontrole aan de ene kant rust kan geven, maar aan de andere kant levert het ook stress en onzekerheid op. “En je moet je afvragen of de uiteindelijke geruststelling opweegt tegen het ongemak dat een nieuwe controle met zich meebrengt, als het risico heel laag is”, aldus Witteveen. Bovendien zou het terugdringen van het aantal ziekenhuiscontroles ook tijd en geld besparen dat elders goed gebruikt kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids