Normal_donor

Ze noemen het zelf de ‘rise of the machines’ in de wereld van orgaantransplantatie. Artsen van het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruiken sinds kort een nieuw apparaat om de kwaliteit van donororganen op de operatiekamer te testen. Hun verwachting is dat de nieuwe werkwijze jaarlijks ongeveer 30 extra levers en alvleesklieren oplevert en daarmee bijdraagt aan het oplossen van het nijpende tekort aan donororganen. Dit meldt LUMC.

De methode heet normotherme regionale perfusie (NRP) en houdt in dat donororganen tijdens de uitname-operatie aangesloten worden op een circulatiesysteem. Dit gebeurt nadat de donor is gestorven na een circulatiestilstand. Het systeem pompt bloed op lichaamstemperatuur door de bloedvaten in de buikholte met daarin de potentiele donororganen. Deze methode biedt artsen de mogelijkheid organen die tot nu toe als onbruikbaar werden bestempeld alsnog te testen op kwaliteit en eventueel te transplanteren.

Eerste transplantatie succesvol

In oktober werd in het Erasmus MC de eerste levertransplantatie na regionale orgaanperfusie uitgevoerd. Het was een transplantatie met een donorlever die in eerste instantie door alle centra in Nederland was afgewezen, vanwege de grote kans op dysfunctie. De vernieuwende perfusietechniek werd gebruikt om het orgaan al in de donor te testen op functie. Toen deze test positief uitviel is besloten om de lever alsnog te transplanteren. De levertransplantatie verliep succesvol en de ontvanger is inmiddels in goede conditie ontslagen uit het ziekenhuis.

Minder organen afkeuren

De organen die extra beschikbaar komen zijn vooral afkomstig van donoren die zijn gestorven na een circulatiestilstand, in tegenstelling tot zogenoemde hersendode donoren. “Er zijn steeds meer donoren die zijn gestorven na een circulatiestilstand, maar vanwege het zuurstoftekort moeten we - met name- levers vaak afkeuren voor donatie. NRP biedt de kans om iets te doen aan het groeiende tekort aan donororganen, doordat we een nieuwe bron aanboren. Organen die eerst buiten de criteria vielen en werden afgekeurd, kunnen nu worden beoordeeld op hun daadwerkelijke functie”, aldus transplantatiechirurg Volkert Huurman.

Wachtlijst donororganen

Ongeveer 1 op de 5 patiënten op de wachtlijst voor orgaantransplantatie overlijdt nu voordat een orgaan beschikbaar komt. Door de regionale orgaanperfusietechniek kunnen in de toekomst mogelijk 30 extra lever- en alvleeskliertransplantaties per jaar worden uitgevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids