Normal_award

De vulvapoli van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord heeft de Vulva Award 2018 gewonnen.  De vulvalpoli van het Antonius is bedoeld voor vrouwen met klachten aan hun uitwendige geslachtsdelen (vulva). Dit meldt Antonius.

“De problemen variëren van pijn en jeuk tot een branderig gevoel en seksuele problemen”, vertelt gynaecoloog Karin Veldkamp. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door infecties, eczeem, psoriasis, geslachtsziekten (soa’s), urine-incontinentie of de auto-immuunziekte lichen sclerosus. 

Gezamenlijke aanpak

De kracht van de vulvapoli van het Antonius schuilt in de gezamenlijke aanpak, zegt het ziekenhuis. Het vulvaspreekuur wordt namelijk verzorgd door een gynaecoloog, een dermatoloog en een gespecialiseerde verpleegkundige.

Duidelijke instructie

De behandeling van vulvaklachten gebeurt meestal met behulp van zalven en crèmes. De dermatologieverpleegkundige leert vrouwen na het consult hoe ze deze zalf moeten aanbrengen. “Veel vrouwen zijn niet goed bekend met hun eigen anatomie en weten niet goed waar en hoeveel ze moeten smeren. De duidelijke instructie van de ‘zalfzusters’ komt het resultaat van de behandeling ten goede”, vertelt Veldkamp.

Door: Redactie Nationale Zorggids