Normal_normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Na twee jaar is Rivas Beatrixziekenhuis van haar troon gestoten in de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. In 2016 en 2017 stond het ziekenhuis in Gorinchem op nummer 1, maar moet nu plaatsmaken voor ZorgSaam dat nu als beste streekziekenhuis uit de bus komt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is verkozen tot beste topklinische ziekenhuis van Nederland. Dit meldt het Algemeen Dagblad dat morgen de vijftiende editie van de Top 100 in de krant publiceert. 

“Het is een enorme aanmoediging voor onze dokters en medewerkers. We zijn continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. We wisten dat we op de goede weg waren, maar deze plek is heel bijzonder”, zegt bestuurslid Lodewijk de Beukelaar van ZorgSaam. Het ziekenhuis uit Zeews-Vlaanderen stond er drie jaar geleden financieel niet goed voor en was toen genoodzaakt om tweehonderd medewerkers te ontslaan.

Voor het samenstellen van de Top 100 ziet het AD gegevens in die ziekenhuizen jaarlijks bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) inleveren. Op basis daarvan is te zien dat ZorgSaam het goed doet op het gebied van medicatie, het medicatiebeleid goed op orde heeft en dat er weinig infecties worden gemeld na plaatsing van een heup- of knieprothese. 

Treant Zorggroep onderaan de lijst

Treant Zorggroep, met locaties in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen, is hekkensluiter in de lijst van de Top 100 streekziekenhuizen. Alle drie de locaties staan helemaal onderaan omdat ze niet goed scoren op het gebied van medicatiecontrole bij kwetsbare patiënten en ondervoeding. Ook kampt de zorggroep sinds langere tijd met een groot tekort aan personeel. Bestuurslid David Post noemt de uitslag niet verrassend, omdat het ziekenhuis immers zelf de gegevens heeft aangeleverd. “We hebben al veel stappen gezet als het gaat om de kwaliteit van zorg, en we moeten er nog veel zetten.”

Overigens is dit het eerste jaar dat er twee winaars uit de bus komen. Volgens het AD is dit het gevolg van specialisatie in de zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids