Logo_elsevier

In het onderzoek Beste ziekenhuizen 2018 van Elsevier Weekblad zijn acht ziekenhuizen de beste van Nederland, waaronder één ziekenhuis dat op alle fronten uitstekend presteert: Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Welke ziekenhuizen houden het meest rekening met de patiënt? Waar is de zorg veilig en up-to-date? Patiëntgerichtheid en de kwaliteit van de medische zorg vormen de kern van het jaarlijkse onderzoek Beste ziekenhuizen van Elsevier Weekblad. Dit meldt Elsevier. 

Acht ziekenhuizen halen de hoogste score in een beoordeling op 688 punten. Vijf ziekenhuizen hoorden ook in 2017 al bij de beste: Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Nij Smellinghe en Tergooiziekenhuizen. Van alle 81 ziekenhuizen haalden 47 eenzelfde score als vorig jaar, en 29 iets hoger of lager. Het onderzoek levert aldus van jaar op jaar een constant beeld van zorgkwaliteit.

29 ziekenhuizen halen volumenormen voor operaties niet

Een ziekenhuis dat een operatie vaak doet, is veiliger voor de patiënt. Voor dertien operaties voldoen 29 ziekenhuizen niet aan de minimumnormen die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten hanteren. Elsevier Weekblad publiceert een compleet overzicht.

Alle gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspraken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.

Financiële stabiliteit

Extra aandacht is er dit jaar voor de financiële stabiliteit van ziekenhuizen: staan er na MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen meer ‘huizen’ op omvallen? De financiële stabiliteit van alle ziekenhuizen is beoordeeld aan de hand van vijf indicatoren die gangbaar zijn om zorginstellingen te beoordelen. Een analyse van jaarverslagen over 2017 wijst uit dat 48 ziekenhuizen er goed tot zeer goed voor staan, zestien moeten oppassen en zeven zwak tot precair zijn.

Van de zeven zwakke ziekenhuizen in 2017 is inmiddels de MC Groep  inderdaad failliet. De andere zes zijn het Langeland Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, Zaans Medisch Centrum, Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo en Zuyderland Medisch Centrum. De financieel zwakke positie is vaak het gevolg van nieuwbouw. Van vier ziekenhuizen, waaronder het MC Slotervaart, was geen jaarverslag beschikbaar.

De Ziekenhuisgroep Twente is de enige van de ‘Ziekenboeg 2017’ die volgens de accountant ook in ernstige financiële problemen verkeert. Onlangs werd bekend dat Ziekenhuis Amstelland (geen jaarverslag) door zorgverzekeraars extra wordt ondersteund.

Door: Redactie Nationale Zorggids