Normal_diabetes_arts_dokter

Ieder jaar op Wereld Diabetes Dag staan organisaties nog eens extra stil bij diabetes. Veel mensen die niet met de ziekte kampen, hebben niet door hoe serieus diabetes is. En voor mensen mét diabetes is zo veel te winnen met een gezonde leefstijl. Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben suikeziekte en daar komen maandelijks duizenden bij. Het is zelfs voorspeld dat er in 2030 30 procent meer mensen zijn met diabetes type 1 of 2, waarvan 90 procent type 2. Diabetes Dag staat dit jaar in het teken van de ondersteunende rol van familieleden. Dit melden Metro en Diabetes Vereniging Nederland. 

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Zo kan iemand met erfelijke aanleg de ziekte krijgen, maar het kan ook veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl of overgewicht. Wie diabetes type 2 heeft, heeft cellen in het lichaam die niet meer gevoelig zijn voor insuline. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken door het afweersysteem kapotgemaakt.

Insuline toedienen 

Mensen met diabetes, zowel type 1 als type 2, moeten gedurende de dag hun suikerwaardes meten en berekenen hoeveel insuline zij moeten toedienen via een injectie of insulinepomp aan het lichaam. Wanneer de suikerwaardes veel te hoog of veel te laag zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan waarbij iemand buiten bewustzijn kan raken.

'Diabetes is meer dan even insuline spuiten'

Diabetes Fonds Nederland vindt het belangrijk dat er één dag per jaar extra aandacht is voor de ziekte, want er komen steeds meer diabetespatiënten bij en mensen zonder diabetes weten vaak niet hoe zwaar het is om met de ziekte rond te lopen. “Als je diabetes hebt, ben je daar 24 uur per dag mee bezig. Het hebben van diabetes is echt meer dan ‘even’ insuline spuiten of een ‘paar keer’ per dag de bloedwaardes checken”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. 

Door: Redactie Nationale Zorggids