Normal_stethoscoop_telefoon

Ziekenhuizen hebben ‘duppen’ aangemeld voor de Van Dale-verkiezing ‘Woord van het Jaar 2018’. Duppen is een nieuw werkwoord en staat voor digitaal uitwisselen tussen patiënt of persoon en professional. Het betekent dat patiënten van een ziekenhuis online hun eigen medische gegevens bekijken via bijvoorbeeld de mijn-omgeving van het ziekenhuis. Op dit moment kan dat bij 43 Nederlandse ziekenhuizen. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. 

De verwachting is dat in 2020 patiënten bij algemene ziekenhuizen kunnen duppen, maar ook bij revalidatie-instellingen, dialyse- en radiotherapeutische centra en categorale instellingen. Ditzelfde geldt voor zelfstandige klinieken en huisartsen en vanaf 2021 ook voor ggz-instellingen.

Iedereen moet kunnen duppen, vinden de ziekenhuizen. Want om mee te kunnen denken over je eigen gezondheid en behandelplan is het nodig dat je de juiste informatie hebt. Ook is het voor de dokter belangrijk om de juiste informatie van de patiënt te krijgen, om zo de behandeling goed met hem of haar te kunnen afstemmen. Dat deze informatie nu ook digitaal uitgewisseld kan worden zien de ziekenhuizen als een groot voordeel.

“Het is net als naar de bank gaan of een vakantie boeken. Dat doen we tegenwoordig allemaal online omdat dat zoveel gemakkelijker en sneller is. Duppen met je dokter is straks niet meer weg te denken uit de maatschappij. Daarom hoort het thuis in de Dikke van Dale”, aldus Vincent Buitendijk van Libra Revalidatie & Audiologie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids