Normal_suiker_zoet

Nederland gaat vanaf maandag 19 november een nieuwe gezonde uitdaging aan: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers in de Nationale Suiker Challenge. De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds, zo meldt het Fonds. 

Algemeen Directeur Hanneke Dessing is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde keuze in eten en drinken onverminderd belangrijk: “Gemiddeld krijgen we iedere dag 1,5 tot 2 keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten. Met de Nationale Suiker Challenge willen we de deelnemers bewust maken van die verborgen verleiders én laten zien dat er gezonde alternatieven zijn. Een mooie uitdaging, zo vlak voor de feestdagen!”

Gratis online magazine

Mensen die zich online hebben opgegeven voor de challenge kregen vooraf het digitale Suiker Challenge Magazine dat naast informatie en tips ook 21 recepten zonder toegevoegde suikers bevat voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast krijgen de deelnemers gedurende de week steun, inspiratie, informatie, praktische tips en de mogelijkheid vragen te stellen aan een diëtiste.

'Gezond eten eenvoudiger dan je denkt'

De Nationale Suiker Challenge is de eerste van een reeks challenges die passen in het streven van het Diabetes Fonds om mensen gezonder te laten leven. Dessing: “Het is voor iedereen goed een week lang bewust om te gaan met eten en drinken zonder toegevoegde suikers. En ook om te merken hoe eenvoudig het is om gezonder te eten. Op dit moment heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en daarmee een verhoogde kans op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen mensen hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week duizend bij. Dat heeft een grote persoonlijke én maatschappelijke impact. Door gezonder te eten met minder toevoegde suikers kunnen we samen die negatieve spiraal een halt toeroepen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids