Normal_fruit

De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM onder vierduizend kinderen en volwassenen.

Meer fruit, minder vlees

Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag, 8 procent meer dan in de periode 2007-2010. Dat komt bijvoorbeeld neer op één mandarijn per week of twee appels per maand. Ook lijkt het erop dat we iets meer groenten zijn gaan eten.

De consumptie van vlees en zuivel is de afgelopen jaren gedaald. Per dag eten we ongeveer 100 gram vlees en consumeren we ongeveer 350 gram zuivelproducten. Dat is respectievelijk 8 en 12 procent minder dan in de periode 2007-2010. De daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met een lager risico op een aantal chronische ziekten. Verder helpt dit om de milieudruk van ons voedsel te verlagen. De consumptie van zuivel voldoet nog aan de Richtlijnen goede voeding, maar moet met het oog op de botgezondheid niet verder dalen.

Minder suikerhoudende dranken

Kinderen dronken in de periode 2012-2016 gemiddeld 620 milliliter suikerhoudende dranken per dag, bij volwassenen was dit 325 milliliter. De consumptie van suikerhoudende dranken daalde binnen deze periode bij kinderen én volwassenen. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken per week minder dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 milliliter per week. De consumptie van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes.

Door: Redactie Nationale Zorggids