Normal_consult_dokter_arts

Patiënten kunnen na het plaatsen van een maagband buikklachten krijgen. Dit kan ook vele jaren na plaatsing gebeuren. Deze klachten worden mogelijk veroorzaakt door ernstige darmproblemen. Daarom is uitgebreid onderzoek bij de patiënt nodig om de precieze oorzaak te achterhalen. Dit constateert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Het is van belang dat patiënten met buikpijn aan hun (huis)arts aangeven dat zij een maagband hebben, ook als deze maagband jaren geleden is geplaatst. Dit meldt RIVM. 

Het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten heeft een melding ontvangen van omstrengeling van de dunne darm door de slang van een maagband, 10 jaar na plaatsing. Dit heeft geleid tot een ernstige belemmering van de doorgang van de darm met een darmafsluiting. 

Ook in de medische literatuur zijn problemen met de slang van de maagband beschreven, die geleid hebben tot dunne darmklachten met darmafsluiting. Opvallend is dat klachten pas na lange tijd ontstonden, soms vele jaren na plaatsing van de maagband. Daarnaast waren de buikklachten niet altijd heel hevig, maar waren deze soms mild en steeds terugkerend.

Met deze attendering wil het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten kennis over al eerder geïdentificeerde risico’s bij het gebruik van implantaten in de dagelijkse praktijk verspreiden onder zorgverleners en patiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids