Normal_rss_entry-160938

Er wordt nauwelijks bijgehouden of medische implantaten bijwerkingen of andere effecten hebben. Ook worden implantaten voordat ze op de markt komen maar in weinig mensen getest. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek naar de mogelijke risico’s van het plaatsen van implantaten als bekkenbodemmatjes en borstimplantaten waarover televisieprogramma Radar en dagblad Trouw zondag berichten.

Radar meldt dat het bijvoorbeeld gaat over lekkende implantaten, apparaatjes die stroomstoten geven als het niet nodig is of juist uitvallen en hulpmiddelen die organen perforeren waardoor patiënten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden. Uit het onderzoek blijkt dat medische hulpmiddelen, die als 'veilig’ op de markt zijn gebracht, in de afgelopen tien jaar kunnen worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden.

De gegevens zijn bekend geworden doordat meer dan 250 journalisten uit 36 landen, verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists, documenten hebben opgevraagd. Het onderzoek, The Implant Files, vond plaats na een Nederlands voorstel en er werden 1300 Wob-verzoeken ingediend om vertrouwelijke informatie te krijgen.

Ophef

De afgelopen jaren was er onder meer veel ophef over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Franse PIP borstimplantaten bleken een verhoogde kans op scheuren en lekken te hebben en er werden glasvezeldeeltjes gevonden op implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed.

Het International Consortium of Investigative Journalists is onder meer bekend van de Panama Papers, waarin namen van bedrijven en personen werden onthuld die hun geld via het bedrijf in een belastingparadijs stalden. Hoewel dat niet altijd illegaal is, zorgde het wel voor veel verontwaardiging.

Bruno Bruins

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg erkent dat er in het verleden problemen geweest met verschillende implantaten: "Dat is verschrikkelijk voor iedereen die daarmee te maken krijgt". Hij wijst er ook op dat hard wordt gewerkt aan nieuwe regels voor medische hulpmiddelen. Zo is in 2017 een meldpunt geopend waar bijwerkingen van het plaatsen van een implantaat kunnen worden gemeld. Ook worden artsen vanaf 1 januari wettelijk verplicht implantaten te registreren in het nationale implantatenregister. In mei 2020 moet er ook zo'n Europese database zijn. Bruins roept patiënten, artsen en fabrikanten op om bijwerkingen en incidenten actief te melden. "Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kunnen we er samen voor zorgen dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden."

Door: ANP