Normal_straat_meisje_vrouw

Warmer en extremer weer, gelinkt aan klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid op aarde in de 21e eeuw. Dat zeggen artsen en onderzoekers in een rapport dat gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Onderzoekers komen tot de conclusie dat stormen, overstromingen, natuurbranden en de uitstoot van fijnstof direct en indirect bedreigend zijn voor de gezondheid van mensen, maar er ook voor zorgen dat gebieden onbewoonbaar worden, wat tot grote sociale problemen kan leiden.

Het Lancet-rapport, geschreven door artsen, academici en beleidsdeskundigen van 27 organisaties verspreid over de wereld, roept op tot snelle actie om de klimaatverandering in te dammen en de gezondheidszorg voor te bereiden op groeiende uitdagingen.

Veilig drinkwater

"Snelle klimaatverandering heeft ernstige gevolgen voor elk aspect van het menselijk leven, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, besmettelijke ziekten en verandering van de voedselzekerheid. De beschikbaarheid van veilig drinkwater en schone lucht komt in gevaar," zo luidt de waarschuwing in het rapport.

Nederlandse wetenschappers van de acht academische ziekenhuizen en de verpleegkundigenorganisatie V&VN hebben het rapport, dat sinds 2015 verschijnt, vertaald naar de Nederlandse situatie. In ons land vallen jaarlijks meer dan 8000 doden door fijnstof, schrijven de wetenschappers.

Oproep aan onszelf

De wetenschappers stellen dat overheden op alle niveau's bij alle grote projecten meewegen wat de effecten ervan op de volksgezondheid zijn. "Het hele rapport is ook een grote oproep aan onszelf. We moeten veel duurzamer gaan werken en dat gaat grote gevolgen hebben", zegt Peter Blankestijn, internist in het UMC Utrecht en eerste auteur van de Nederlandse versie van The Lancet Countdown 2018 tegen het Radio 1 Journaal van de NOS.

Volgens de Nederlandse wetenschappers moet er meer gedaan worden om gezonde duurzame vormen van transport. Ook moeten studenten duurzaamheid als vak krijgen, vindt Blankestijn. Ook bevelen de wetenschappers in stedelijke gebieden meer groene ruimte voor recreatie aan te leggen.

Door: ANP