Normal_dokter__arts__stethoscoop

Nu al zien huisartsen in de regio Lelystad dat patiënten zorg mijden vanwege het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Patiënten willen niet naar een ander ziekenhuis en blijven daardoor met hun kwaaltjes zitten. Dit meldt NOS. 

Met name de dure vervoerskosten spelen een rol. Patiënten willen niet meer geld uitgeven om naar bijvoorbeeld Harderwijk of Almere af te reizen. Verzekeraars vergoeden slechts een deel van de reis en alleen in bijzondere gevallen. Gemeenten betalen de vervoerskosten voor de groep patiënten die in armoede leeft.

Otto Hekman is longpatiënt en gebruikt een scootmobiel om van A naar B te komen. Hij vreest voor opname in het St. Jansdal in Harderwijk, maar als dat gebeurt zal hij zijn vrouw – die eveneens een scootmobiel gebruikt – niet of nauwelijks meer zien. Toen hij nog in het ziekenhuis in Lelystad behandeld werd, kon hij dagelijks met zijn scootmobiel heen en weer. Dat kan nu niet meer.

Dagelijkse discussie 

Eén huisarts vertelt aan NPO Radio 1 dat zij in één dag tijd al vijf keer de discussie moest aangaan over een verwijzing naar een ander ziekenhuis in de regio. “Maandag had ik een man van 50 met diabetes. Hij moest worden opgenomen met een ontsteking, maar vond de reis naar Almere of Harderwijk te duur. Zijn familie had volgens hem ook geen geld. Ik verwijs hem niet voor niets door. Nu wacht ik tot hij ziek genoeg is, zodat hij in aanmerking komt om met een ambulance naar het ziekenhuis te gaan”, aldus huisarts Lenneke van Montfort. 

Door: Redactie Nationale Zorggids