Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Een opsporingsteam van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft dinsdag samen met de Landelijke Eenheid van de politie een man uit Bodegraven aangehouden op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen. Dit meldt IGJ. 

De inspectie heeft duizenden flesjes met groeihormonen, andere geneesmiddelen en 57.000 dollar in bitcoins in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op cash geld en bankrekeningen. De verdachte heeft geen vergunning voor het handelen in geneesmiddelen. Ook werden er geneesmiddelen gevonden waar in Nederland niet in gehandeld mag worden.

De Douane onderschepte dit voorjaar meerdere postpakketten met geneesmiddelen en meldde dit aan de inspectie. De ontvanger had geen vergunning voor het handelen in deze geneesmiddelen en gezien de grote hoeveelheden startte de inspectie een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Bij het onderzoek is ook de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) betrokken.

Gezondheidsrisico’s illegale geneesmiddelen

De inspectie heeft een afdeling die zich bezighoudt met strafbare feiten in de zorg. Illegale handel in geneesmiddelen is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Het gebruik van illegale geneesmiddelen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

De inspectie levert met name expertise aan andere opsporingsdiensten, als zij in een strafrechtelijk onderzoek illegale geneesmiddelen vinden. In dit onderzoek was illegale handel in geneesmiddelen de hoofdverdenking. Daarom nam de inspectie het initiatief voor dit onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids