Normal_geboorte_bevalling_keizersnede_baby

Veel vrouwen krijgen tijdens de bevalling morfine toegediend via een pompje. Ieder jaar gebruiken ziekenhuizen de pijnstiller remifentanil bij zo’n twintigduizend zwangerschappen, terwijl het eigenlijk alleen gebruikt mag worden als een ruggenprik niet mogelijk is. Incidenten die ontstaan door gebruik van het morfinepompje worden bovendien niet geregistreerd, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Dit meldt RTL Nieuws.

Onderzoekster Sabine Logtenberg ontdekte bovendien dat 50 procent van de ziekenhuizen die remifentanil aanbieden de richtlijnen voor gebruik niet volgen. “Ze doen hun eigen doseringen, hun eigen monitoring. Dat verwacht je niet als patiënt en dat is wel een zorg, want je wilt geen complicaties”, zegt Logtenberg van het AMC.

Bijna nooit complicaties

Een pompje met remifentanil levert bijna nooit problemen op, maar als het misgaat kunnen er onder meer ademhalingsproblemen door ontstaan. Ook weten artsen nog niet wat het effect van het morfinepompje is op het kind. Volgens anesthesist Marc Godfried van het OLVG zijn vrouwen meer te spreken over een pompje dan over de ruggenprik, terwijl ruggenprikken echt bedoeld zijn om de pijn te onderdrukken. Ook noemt hij het een veilig middel, mits het protocol goed gevolgd wordt.

Dat het ook kan misgaan met een morfinepomp, weet Daphne Zuurveld. Zij had voorafgaand aan haar bevalling al aangegeven hiervan gebruik te willen maken. Eigenlijk wilde ze tijdens de bevalling alsnog een ruggenprik, maar omdat het zo lang duurde kreeg ze toch een pompje. Maar ze werd er naar eigen zeggen ‘knetterstoned van’ en de hartstlag van haar dochtertje daalde. 

Door: Redactie Nationale Zorggids