Normal_thee

In vergelijking met andere dagen in het jaar is het risico op brand en brandwondongevallen het grootst op 31 december en januari 1. Tijdens deze dagen is er 4,5 keer meer risico op brand. Het risico op brandwonden neemt tijdens Oud & Nieuw zelfs met zes keer toe. Dit meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. 

“Wij bereiden ons nu al voor, want elk jaar is het weer raak tijdens de feestdagen. We zien in het brandwondencentrum dan patiënten met soms zeer ernstige brandwonden binnenkomen, veroorzaakt door een simpele kop hete thee of het bijvullen van de spiritusbranden van het gourmetstel”, zegt plastisch chirurg Paul van Zuijlen in het brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis.

Huisartsenpost ziet ruim zes keer meer brandwonden tijdens Oud & Nieuw

December staat voor grote drukte in de brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk. Daarnaast zien ook huisartsen een piek in het aantal mensen met brandwonden in deze periode. Rond de jaarwisseling melden zich de meeste patiënten met brandwonden bij de huisarts. Op 1 januari worden er op huisartsenposten zelfs meer dan zes keer zoveel brandwonden gezien dan op een gemiddelde dag, ongeveer vijfhonderd in totaal.

Op 2 januari zien de huisartsenpraktijken (zij zijn op 1 januari gesloten) meer dan drie keer zo veel brandwonden dan op een gemiddelde dag. Bijna 740 brandwonden in totaal. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken vallen de slachtoffers niet alleen bij het afsteken van vuurwerk, maar juist ook bij andere dagelijkse activiteiten zoals het drinken van een kopje thee en het bereiden van het diner. Tijdens de feestdagen is de dagelijkse routine voor de meeste mensen anders; een brandwondenongeval is dan heel snel gebeurd”, aldus Van Zuijlen.

Het advies luidt: drink geen thee of koffie met je kindje op schoot. En gebruik geen spiritusbrander of gelbrander. Maar gebruik een elektrische fondue- of gourmetstel.

Door: Redactie Nationale Zorggids