Normal_ontbijt

Wie zijn ontbijt overslaat, loopt een verhoogd risico op diabetes. Duitse onderzoekers sloegen de gegevens van bijna honderdduizend respondenten erop na en concludeerden dat de kans op diabetes met 33 procent stijgt als iemand zijn ontbijt overslaat. Door vier keer per week niet te ontbijten heeft iemand zelfs 50 procent meer kans op diabetes type 2. Dit meldt de Telegraaf. 

Mensen die niet ontbijten, hebben sneller zin in (ongezond) snacks, stellen de onderzoekers. Bovendien lijkt het erop dat mensen met overgewicht hun ontbijt vaker overslaan omdat ze hopen hun dagelijkse inname van calorieën zo te verlagen. In het onderzoek is ook rekening gehouden met mensen zonder overgewicht. Binnen die groep is de kans op diabetes type 2 22 procent groter als ze het ontbijt negeren.

“Wij geloven dat mensen die het ontbijt overslaan later op de dag meer snacks eten én meer calorieën op een dag binnenkrijgen dan mensen die het ontbijt niet overslaan”, zegt onderzoeker Sabrina Schlesinger. Een ontbijt dat rijk is aan granen, suikerarm is en geen rood vlees bevat kan diabetes helpen tegengaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids