Normal_schilder__schilderen__verf__verhuizen__klussen

Mensen die lijden aan de schildersziekte OPS, worden daarvoor door het Rijk eenmalig financieel gecompenseerd. Werkgevers zouden eigenlijk hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar die werken niet mee of zijn niet te achterhalen. Daarom wordt nu bij wijze van uitzondering één keer een financiële tegemoetkoming uitgekeerd aan ongeveer 350 mensen. Dit meldt Telegraaf.

De schildersziekte ontstaat door het gebruik van vluchtige oplosmiddelen in verf. Volgens de Hersenstichting wordt het zenuwstelsel aangetast door het inademen van de agressieve vluchtige oplosmiddelen. Symptomen en klachten kunnen heel verschillend zijn maar enkele voorbeelden zijn lichamelijke en psychische klachten op het gebied van emotie, concentratie, het leervermogen en geheugen.

‘Meer dan begrijpelijk’

De Tweede Kamer heeft besloten om de tegemoetkoming eenmalig uit te keren omdat er sprake is van een uitzonderlijk geval. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had liever gezien dat werkgevers hun verantwoordelijkheid hadden genomen. Toch vindt ze het besluit van de Tweede Kamer “meer dan begrijpelijk”.

Er gelden tegenwoordig veel strengere regels voor het gebruik van vluchtige oplosmiddelen. Hoewel de ziekte vooral voorkomt onder schilders, hebben ook mensen in de drukkerij, stoffeerderij en autospuiters last van de klachten.

Door: Redactie Nationale Zorggids