Logo_matchis_logo_stamceldonor

In 2018 is er een recordaantal Nederlandse stamceldonoren gematcht aan patiënten wereldwijd. Het ging vorig jaar om 133 Nederlanders, wat is stijging is ten opzichte van 99 in 2017 en 50 in 2016. De groei in het aantal matches kan komen door de toename in het aantal donoren. In 2018 kwamen er 80.000 nieuwe donoren bij, onder andere door oproepen op social media. Dit meldt NOS.

Stamceldonatie is heel precies werk en daarom wordt bijna altijd gebruik gemaakt van internationale donoren. Zo kan de perfecte match gezocht worden voor een patiënt die een stamceltransplantatie zal ondergaan. In totaal zijn er in Nederland nu 270.000 stamceldonoren. Hun gegevens worden opgeslagen in een databank met 32-miljoen dna-profielen. “Vanuit de hele wereld kan in die databank worden gezocht”, zegt Bert Elbertse van Stichting Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonoren.

Vraag naar jonge donoren

Hoewel er een grote toename is in het aantal donoren, is het grootste deel daarvan tussen de 36 en 55 jaar oud. “Terwijl uit de statistieken blijkt dat 84 procent van alle matches plaatsvindt met dna van mensen tussen de 18 en 35 jaar.” Ze zijn dan ook nog steeds op zoek naar nieuwe donoren, het liefst in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. “Op hen gaan we de komende tijd ook onze campagnes richten.”

Door: Redactie Nationale Zorggids