Normal_roken_sigaret

Ruim 70 procent van de ex-rokers met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verliest veel geld. Zij weten namelijk niet dat ze in aanmerking komen voor de lagere niet-rokerspremie als ze twee jaar zijn gestopt. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer, zo meldt de vergelijkingswebsite. 

Rokers betalen hogere ORV-premies dan niet-rokers omdat zij gemiddeld jonger overlijden. Aanvullende analyse wijst uit dat rokers jaarlijks gemiddeld 355 euro meer premie betalen dan niet-rokers. Wie dit jaar wil stoppen met roken, kan vanuit het basispakket van de zorgverzekering gebruikmaken van één ‘stoppen-met-roken-programma’ per jaar.

Duizenden euro’s te veel premie betaald

Om in aanmerking te komen voor een lagere premie, moeten ex-rokers twee jaar na het stoppen zélf hun verzekeraar inlichten. De verzekeraar weet immers niet dat je gestopt bent. Het onderzoek laat dus zien dat 70 procent van de ex-rokers niet van het bestaan van deze mogelijkheid weet. De onderzochte groep, die nog rookte tijdens het afsluiten van zijn huidige ORV, is gemiddeld 15 jaar geleden gestopt met roken. Omdat de verzekeraar pas twee jaar na stoppen de lagere niet-rokerspremie aanbiedt, hebben zij dus 13 jaar te veel premie betaald. Met een gemiddeld verschil van 355 euro per jaar tussen rokers en niet-rokers, komt dit neer op een bedrag van 4.615 euro.

Zorgverzekering dekt één stoppen-met-roken-programma

De basisverzekering vergoedt één ‘stoppen-met-roken-programma’ per jaar. Als je aan zo’n programma deelneemt vergoedt de basisverzekering eveneens nicotinevervangende middelen en eventuele ondersteunende medicatie. Bij sommige verzekeraars vallen de kosten onder jet eigen risico, ook al voert de huisarts (een deel van) het programma uit. Wie het stoppen-met-roken-programma niet succesvol kan ook gebruikmaken van andere behandelingen maar hiervoor moet een aanvullende verzekering zijn afgesloten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids