Logo_mc_groep

Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft alle betrokken partijen bij het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart een onvoldoende. De inspectie, zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de ziekenhuizen zelf. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Van Diemen ziet in dat iedereen zijn best heeft gedaan. “En toch, als de zorgverzekeraar besluit niet meer te contracteren, dan valt zo’n ziekenhuis als een kaartenhuis om. Niemand heeft voorzien dat het zo snel kon gaan.” De inspecteur-generaal lag er nachten van wakker en vraagt zich nog steeds af hoe de verantwoordelijke ziekenhuisbestuurders het zo ver hebben kunnen laten komen.

Een partij de schuld geven wil Van Diemen niet. Alle betrokkenen speelden een rol in het faillissement. “ Het dossier was belegd bij alle instituties, maar de patiënt die zegt “wie zorgt er nu voor mij?” was vergeten.” Volgens Van Diemen vertrouwde iedereen te veel op het verleden, want bijvoorbeeld na het faillissement van het Ruwaard van Putten bleef de zorg in de regio bestaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids