Normal_medicijnen_pillen

Veel medicijnen en hulpmiddelen die Nederlandse ziekenhuizen gebruiken, worden in Groot-Brittannië goedgekeurd of van daaruit geïmporteerd naar Nederland. Mocht er een no-deal-Brexit komen, dan zullen veel medicijnen mogelijk van de Nederlandse markt verdwijnen. Dit meldt NOS.

De 2 miljard euro die Nederland besteedt aan medicijnen uit het Verenigd Koninkrijk wordt deels voor de zorg hier gebruikt en deels geëxporteerd naar het buitenland. Om een portie van de verliezen op te vangen, heeft het ministerie van Volksgezondheid alvast een lijst gemaakt met daarop alle medicijnen afkomstig uit Groot-Brittannië en of deze door de EU zijn goedgekeurd zonder daarvoor de Britten nodig te hebben. Zo niet, dan is er gekeken naar alternatieven. Ziekenhuizen weten niet wat er op deze lijst staat. 

Pacemakers in GB gecertificeerd 

En dan zijn er nog de hulpmiddelen, zoals pacemakers. Amerikaanse bedrijven maken vaak de pacemakers, die hun Europese certificaat in het Verenigd Koninkrijk halen vanwege de taal. “Wij kopen deze via Nederlandse tussenhandelaren en hebben geen zicht op waar die producten vandaan komen, als het maar gecertificeerd is”, zegt Gerwin Meijer van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Als het aan de ziekenhuizen ligt, zorgt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ervoor dat de benodigde medicijnen en hulpmiddelen beschikbaar blijven na een eventuele Brexit zonder akkoord. Bruins laat weten niet exact op de hoogte te zijn van de inhoud van de voorraadkasten in ziekenhuizen, maar wel de bevoegdheid te hebben om medicijnen ook zonder correcte registratie tijdelijk tot de Nederlandse markt toe te laten.  

Door: Redactie Nationale Zorggids