Normal_vitamin-b-871135_960_720

Deze week zijn de stembussen voor de verkiezing van het Supplement van het Supplement van het Jaar 2019 geopend. Het publiek kan aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. Gaat de voorkeur dit jaar uit naar multivitamine, vitamine C, vitamine B12, probiotica, foliumzuur, kurkuma, visolie of iets heel anders? Stemmen kan op www.supplementvanhetjaar.nl. Vanaf 7 februari kan er ook worden gestemd op de Gezondheidsbeurs in Utrecht. Isa Hoes en Medina Schuurman maken op zaterdag 9 februari de uitslag op de beurs bekend. Dit meldt Supplementinfo.nl.

De helft van de Nederlanders gebruikt dagelijks voedingssupplementen om zelf aan de gezondheid te werken. Een gezonde, gevarieerde voeding en een goede leefstijl staan voorop om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Maar iedereen eet, leeft en beweegt anders en heeft een andere voedingsbehoefte.

Uit de onlangs verschenen Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat de inname van calcium, ijzer, vitamine A, B2, B6, C en foliumzuur bij Nederlanders laag is en vervolgonderzoek wenselijk is. Supplementinfo.nl hoopt met de verkiezing een bijdrage te kunnen leveren aan de bewustwording van het behalen van gezondheidswinst met vitamines en mineralen.

Behoefte verschilt per persoon

Zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang of ouderen hebben baat bij andere supplementen dan mensen die veel sporten, medicatie gebruiken of te maken hebben met veel stress. De overheid adviseert zwangere vrouwen om foliumzuur te nemen, omdat het een belangrijke rol speelt bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.

Ook adviseert de Gezondheidsraad vitamine D-supplementen voor jongeren, oudere vrouwen en mannen, gesluierde vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en personen die dagelijks te weinig buiten komen. Een sporter of medicijngebruiker kan baat hebben bij andere supplementen, zoals magnesium dat in 2018 eindigde als Supplement van het Jaar. In 2017 was dat vitamine D. 

Door: Redactie Nationale Zorggids