Normal_ziekenhuis__wachtruimte

De wachttijden in ziekenhuizen lopen nog steeds op, voornamelijk voor mensen die een oogarts of kaakchirurg nodig hebben. Wie in Groningen een doorverwijzing naar de afdeling oogheelkunde nodig heeft, moet soms vier weken of langer wachten op een afspraak in het ziekenhuis, meldt RTL Nieuws die hier onderzoek naar deed. 

Op landelijk niveau zijn er te lange wachttijden bij elf specialismen, waaronder psychiatrie en reumatologie. “Dit gaat de verkeerde kant op. Dit brengt ongemak en misschien ook wel gezondheidsverlies voor de patiënt met zich mee”, zegt gezondheidseconoom Wim Groot die de wachttijden ziet oplopen vanwege personeelstekorten, een toenemende zorgvraag en een kleiner budget voor ziekenhuizen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt niet dat de wachttijden in de nabije toekomst minder lang zullen worden en dat we alleen kunnen werken aan behoud van de huidige wachtttijden. Om er echt voor te zorgen dat de wachttijden in ziekenhuizen afnemen, is door meer geld uit te geven aan de zorg, voegt Groot daaraan toe. En het is aan de zorgverzekeraars om meer zorg in te kopen, vooral in de gebieden waar de wachttijden de Treeknorm ruim overschrijden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids