Normal_toiletpapier

Wie ernstige allergieën heeft, kan mogelijk geholpen worden met een poeptransplantatie. Onderzoekers komen tot deze conclusie na het testen van muizen die zonder darmbacteriën werden geboren. De dieren kregen poeptransplantaties van gezonde kinderen en kinderen met koemelkallergie. Doel van de transplantatie is dat de ontvanger darmbacteriën van de donor krijgt en zo een gezonde darmflora ontstaat die beschermt tegen allergieën. Dit meldt NRC.

Uit het onderzoek bleek dat muizen die feces kregen van gezonde kinderen, beschermt waren tegen koemelkallergie. De groep muizen die juist poeptransplantaties kregen van kinderen met koemelkallergie, hadden een ergere koemelkallergie.

Aantal keizersnedes

Steeds meer kinderen kampen met voedselallergieën. Dit komt volgens de onderzoekers doordat meer kinderen via een keizersnede worden geboren, waardoor zij geen bacteriën uit het geboortekanaal binnenkrijgen. Ook het gebruik van antibiotica en de afname van borstvoeding zijn redenen waarom de darmflora van kinderen aan het veranderen is.

Één onderzoek onder mensen

Al eerder werd aangetoond dat de darmflora verandert bij mensen met een voedselallergie. In de Verenigde Staten en Europa is slechts één eerste onderzoek te vinden die zich richt op poeptransplantaties bij mensen. Tien volwassenen met pinda-allergie nemen daaraan deel.

Door: Redactie Nationale Zorggids