Normal_ziekenhuis__wachtruimte

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht niet dat er op korte termijn meer ziekenhuizen hun faillissement moeten aanvragen. Dat schrijft de Zorgautoriteit in een brief aan minister Bruins van Medische Zorg. De NZa baseert zich op recent onderzoek van accountantskantoor BDQ, haar eigen financiële analyse en gesprekken met zorgverzekeraars. Dit meldt Telegraaf.

“Wij hebben vastgesteld dat als een ziekenhuis zich in een kwetsbare situatie bevindt, zorgverzekeraars en ziekenhuizen intensief samen optrekken om te zoeken naar duurzame oplossingen voor continuïteit van zorg”, zo zegt de NZa.

Komst van e-health

Wel vermoedt de toezichthouder dat het een en ander gaat veranderen in het zorglandschap. Zo zullen er minder instellingen voor medisch specialistische zorg, waaronder ziekenhuizen, blijven bestaan. Dat komt door veranderingen in de zorg, zoals e-health, waarbij mensen vanuit huis op digitale wijze worden ondersteund. Hierdoor is het niet meer nodig dat iemand met bijvoorbeeld hartproblemen iedere keer naar het ziekenhuis komt voor controle. Via apps en technologie kan de behandelend arts alle data over de bloeddruk en hartslag in één keer downloaden en analyseren.

Door: Redactie Nationale Zorggids