Logo_wereldkankerdag

Het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt is de afgelopen drie decennia verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De stijging wordt met name verklaard doordat de bevolking sterk is gegroeid en dan vooral het aantal ouderen, waarbij kanker het meeste voorkomt. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is met name in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt. Dit meldt het Integraal Kankercentrum Nederland. 

Huidkanker komt steeds vaker voor

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt toe. Zowel melanoom als plaveiselcelcarcinoom komen steeds vaker voor. De meeste melanomen hebben een goede prognose omdat ze meestal in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Ditzelfde geldt voor plaveiselcelcarcinoom. Uv-straling van de zon (of zonnebank) in combinatie met veroudering is de belangrijkste oorzaak van kanker.

Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en longkanker

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kankersoort met 15.000 nieuwe diagnoses in 2018. Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor met 12.500 nieuw gediagnosticeerde patiënten. Op de derde plaats komt bij zowel mannen als vrouwen darmkanker, met in totaal ongeveer 14.000 nieuwe patiënten in 2018. Ook longkanker komt nog steeds veel voor met meer dan 13.000 nieuwe patiënten vorig jaar. Op termijn wordt een daling van het aantal longkankerpatiënten verwacht, maar nog steeds worden mensen ziek door rookgedrag van vele jaren geleden.

De 5-jaarsoverleving is relatief laag bij mensen met longkanker, eierstokkanker, slokdarmkanker, maagkanker, alvleesklierkanker en andere zeldzame vormen van kanker. Van alle kankerpatienten is echter 64 procent nog in leven na vijf jaar.

Wereldkankerdag

Vandaag is het Wereldkankerdag. De dag waarop samenwerkende kankerorganisaties aandacht vragen voor kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop. Kijk wat jij kunt doen.’ Op www.wereldkankerdag.nl is een overzicht te vinden van activiteiten in ziekenhuizen, inloophuizen en andere organisaties. 

Door: redactie Nationale Zorggids