Door: Santeri Viinamäki

Uit een enquête van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 85 procent van de mensen denkt géén risico te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Ook komt naar voren dat een derde niet weet hoe hij een koolmonoxidevergiftiging voorkomt. Een schril contrast met de praktijk. De brandweer in Rotterdam-Rijnmond krijgt dagelijks meerdere meldingen over een mogelijk vergiftiging. Dit meldt de Nederlandse Brandwondenstichting. 

 “Het feit dat er dagelijks meerdere meldingen van koolmonoxide bij de brandweer binnenkomen is zorgelijk. Wij brengen nu in kaart hoeveel incidenten er in alle 25 veiligheidsregio’s plaatsvinden”, zegt Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. ‘’Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich wél bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen. Daarom starten we vandaag, samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.”

Koolmonoxidemelder redt levens

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom zo belangrijk dat iedereen een koolmonoxidemelder ophangt, op de juiste plaats. Niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. Vroege: “Dat is zorgwekkend. Alleen een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide.’’

Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit klopt niet: koolmonoxide is iets lichter dan lucht en uit onderzoek blijkt dat koolmonoxide met de warme lucht uit het verbrandingstoestel stijgt. Plaats de koolmonoxidemelder daarom in de ruimte van het verbrandingstoestel hoog aan het plafond. In de overige ruimtes op ademhoogte.

Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en je huis 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren. Met deze maatregelen kan je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Online kennis testen

Belangrijk onderdeel van de campagne is een online kennistest. Wie naar deze website gaat kan zijn of haar kennis testen over hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, voorkomen en hoe je moet handelen als er sprake is van een koolmonoxidevergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijgt de deelnemer direct te zien of zijn of haar antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen.

Door: Redactie Nationale Zorggids