Logo_fnv_logo

Vakbond FNV eist preventieve maatregelen, onderzoek en een landelijk compensatiesysteem voor werknemers die ziek zijn geworden door chroom-6. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zo’n achthonderd mensen in Tilburg zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Dit meldt FNV. 

Als het aan FNV ligt, gaan bedrijven en sectoren waar chroom-6 is gebruikt met de billen bloot. Een groot onderzoek naar waar en door wie deze verf is gebruikt, moet worden uitgevoerd onder regie van de overheid. Alle sectoren en bedrijven waar deze verf nu en in het verleden is gebruikt, moeten zichtbaar zijn.

“We weten nu al dat chroom-6 ook in de burgerluchtvaart wordt gebruikt, maar het blijft in deze sector muisstil. Ook in nieuwe sectoren zoals windmolenparken wordt wellicht chroom-6 gebruikt. Werknemers hebben het recht om te weten waaraan ze worden blootgesteld”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Landelijk compensatiesysteem voor slachtoffers chroom-6

Aansluitend moet er een landelijk compensatiesysteem komen voor de slachtoffers, vindt de vakbond. Dit systeem moet worden betaald door de werkgevers. Zij zijn immers verantwoordelijk, aldus FNV. Slachtoffers die menen ziek te zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende stof, zouden zich moeten kunnen aanmelden bij een nader op te richten claimbeoordelingsinstituut. Dit is iets waar werkgevers al jaren niet in willen meegaan.

Meer controle door arbeidsinspectie

Tot slot eist de FNV een structurele investering in de Arbeidsinspectie die op het terrein van gevaarlijke stoffen dient te worden uitgebreid met inspecteurs én met een ‘backoffice’ die administratie uit handen van de inspecteur neemt. “Meer en hogere boetes zijn noodzakelijk, maar dit betekent in de praktijk ook meer administratie en meer juridische procedures die gevoerd worden door werkgevers die pogen onder boetes uit te komen. Dit mag niet ten koste gaan van het inspectiewerk, vindt de vakbond. 

Door: redactie Nationale Zorggids