Normal_rss_entry-170618

Medewerkers die op een NS-werkplaats in Tilburg jarenlang zijn blootgesteld aan chroom-6 hebben de Tilburgse gemeenteraad maandagavond gevraagd om een schadevergoeding hoger dan 7.000 euro. De toenmalig werklozen die verplicht aan het werk werden gezet op de werkplaats vinden het voorgestelde bedrag een belediging. Ze denken aan een bedrag van 20.000 of 40.000 euro.

Elf van in totaal achthonderd betrokkenen maakten maandagavond officieel gebruik van hun spreekrecht in de gemeenteraad die voor de gelegenheid vergaderde in het stadion van voetbalclub Willem II. Ze kregen steun van tientallen boze oud-collega’s.

Een onderzoekscommissie concludeerde vorige maand dat de NS en de gemeente fouten hebben gemaakt op de werkplaats waar oude treinstellen werden geschuurd. De NS informeerde de gemeente niet over de gevaren en de gemeente zorgde niet voor maatregelen.

Met gezondheid gespeeld

"We zijn omwille van winst vergiftigd’’, concludeerde Selime Yoruk maandagavond. "Willens en wetens is met onze gezondheid gespeeld’’, voegde Natascha van de Put toe.

Tilburg en de NS willen 7.000 euro uitkeren aan iedereen die is blootgesteld. Betrokkenen die ziek zijn geworden kunnen rekenen op een extra vergoeding.

Defensiepersoneel wil ook vergoeding voor werken met chroom-6

Werknemers van Defensie die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom-6 willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost namens driehonderd cliënten

Door: ANP