Normal_zakenvrouw_computer_vrouw_kantoor

Planten zijn niet alleen mooi ter decoratie op kantoor, maar ze kunnen ook helpen om werknemers gezond te houden. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, onderdeel van Wageningen University, en Fytagoras dat zich specialiseert in plantenonderzoek. Werknemers zouden minder snel ziek zijn en een positievere gemoedstoestand hebben wanneer gewerkt wordt in een ruimte met planten. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Aan het onderzoek deden naast reguliere bedrijven ook een aantal zorginstellingen mee. In één werkruimte werden planten geplaats, in een andere ruimte stonden geen planten. In de zorginstellingen werden voor het onderzoek ook huiskamers op de afdeling gebruikt. De onderzoekers zijn gaan kijken naar de verschillen onder de werknemers. Met behulp van sensoren is ook gekeken naar daadwerkelijke verschillen in het binnenklimaat in beide ruimtes.

20 procent minder verzuim

Zo bleek dat mensen die werken in de ruimte met planten, zich gemiddeld 20 procent minder ziek melden. Dat kan voor een werkgever behoorlijk schelen in kosten voor ziekteverzuim. Ook vonden werknemers hun werkplek aantrekkelijker als zij in de ruimte met planten werkten en was hun gemoedstoestand positiever. Bovendien waren zij zelf meer tevreden over hun functioneren en dachten zij dat hun baas hetzelfde zou vinden. Al deze voordelen werden niet bevonden in de werkruimte waar geen planten stonden.

Duidelijke businesscase

Er is vervolgonderzoek aangekondigd om zo vast te kunnen stellen hoe lang het duurt voordat een bedrijf de investering in planten kan terugverdienen. “We weten dat ondernemers en werkgevers pas overstappen op grootschalige toepassing van planten in bedrijven, als ze een businesscase zien die overtuigd”, aldus projectleider Tia Hermans. Dat moet uit verder onderzoek blijken. Hoeveel planten aangeschaft moeten worden, verschilt per bedrijf en hoe groot de ruimte is. De kosten om de planten aan te schaffen, kunnen daarom erg verschillen.

Door: Nationale Zorggids