Normal_medicijnen_pillen_medicatie__2_

Nederlandse patiënten hoeven voorlopig niet bang te zijn dat hun medicijnen uit het Verenigd Koninkrijk na een no-deal Brexit niet langer verkrijgbaar zijn. Zelfs als het land zonder duidelijke afspraken de Europese Unie (EU) verlaat, komt er een transitieregeling voor medicijnen. De soms levensreddende middelen mogen tot het einde van 2019 onder strikte voorwaarden ingevoerd worden. Dit meldt NOS.

Als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt bij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk, wordt het officieel gezien als ‘derde land’. Hierdoor is het niet langer mogelijk om medicijnen die in het land gemaakt worden, in te voeren in de EU. Daarvoor zouden ze eerst grondig moeten worden onderzocht en goedgekeurd in de Europese Unie. Echter gaat het om middelen die voor mensen van levensbelang kunnen zijn. Daarom is een transitieperiode afgesproken zodat patiënten niet zonder hun medicatie komen te zitten.

Certificaten ongeldig

De Europese laboratoria die deze testen moeten doen, zijn overbelast en daarom is het niet altijd mogelijk om de geneesmiddelen op tijd te laten testen. Daarbij gaat het niet alleen om medicijnen die in het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt, maar ook om middelen die elders zijn gemaakt maar daar zijn getest. De certificaten worden bij een no-deal Brexit ongeldig. Toch blijven de meeste medicijnen tot het einde van 2019 verkrijgbaar. Voorwaarde hiervoor is dat farmaceuten aantonen dat zij alles hebben gedaan om hun middel op tijd te laten testen binnen de EU. Lidstaten van de EU mogen uiteindelijk zelf kiezen of ze van deze regeling gebruik willen maken en voor welke medicijnen.

Lijst met 50 medicijnen

Minister Bruins van Medische Zorg heeft de medicijnen op een lijst gezet die mogelijk niet verkrijgbaar zijn door Brexit. Ongeveer 50 hiervan zijn van belangrijke waarde, bijvoorbeeld omdat ze gebruikt worden door zeer kwetsbare patiënten en mensen met een levensbedreigende ziekte. Het is afwachten of deze geneesmiddelen voldoen aan de uitzondering om tijdelijk toch ingevoerd te mogen worden.

Door: Nationale Zorggids