Normal_mazelen

In Maastricht is bij een student de mazelen vastgesteld. De niet-ingeënte student heeft zich nog onder de mensen begeven op de Universiteit van Maastricht. Daarom is iedereen op de faculteit geïnformeerd over de besmetting en zijn ook huisartsen in Zuid-Limburg en de huisgenoot van de student ingelicht. Dit meldt De Limburger. 

Het lijkt erop dat de ziekte zich niet heeft verspreid. De GGD sluit niet uit dat mensen zich alsnog bij de huisarts zullen melden. “Ondanks dat de meeste mensen één of twee mazelenvaccinaties hebben gehad, kunnen de komende dagen mensen met verschijnselen of vragen zich melden”, schrijft de GGD aan de huisartsen.

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzaam gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, ouderen en personen met een verminderde afweer hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen.

De kans op overlijden door mazelen is in Nederland kleiner dan één op de tienduizend. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen. 

Door: Nationale Zorggids