Logo_femmes_for_freedom_logo_vrouwenrechten

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, strijdt Femmes For Freedom (FFF) ervoor dat in Nederland geen operaties meer worden uitgevoerd om het maagdenvlies te corrigeren om religieuze redenen. In bepaalde culturen moet een vrouw niet alleen maagd zijn op haar huwelijksnacht, maar moet zij ook bloeden. In Nederland zijn een aantal klinieken waar het maagdenvlies hersteld kan worden, waardoor zij weer ‘maagd’ lijkt voor haar toekomstige partner. FFF spreekt van een onmenselijke praktijk. Dit meldt Telegraaf.

Hoewel volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) het aantal aanvragen per jaar afneemt, wordt er op internet fora nog druk gepraat over de ingreep. Het gaat vaak om meisjes en jonge vrouwen van islamitische afkomst, omdat in die cultuur het heel belangrijk is dat de vrouw maagd is op haar huwelijksnacht. Bloedt zij niet, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de vrouw.

In dienst van de patriarchaat

Het is daarom niet gek dat meisjes die hun maagdelijkheid al zijn verloren, deze proberen te herstellen om hun eer te behouden. Een operatie om het  maagdenvlies te herstellen is volgens Femmes For Freedom een “achterlijke praktijk, die slechts de wensen dienst van het patriarchaat”. In een maatschappij waarbij de man het laatste woord heeft, kan het belang van dit maagdenvlies grote gevolgen hebben. “Voor een land dat de mond vol heeft van mensen- en vrouwenrechten, is dit onacceptabel”, aldus Shirin Musa, directeur van FFF.

Verbod in Nederland

De directeur ziet graag dat minister De Jonge van Volksgezondheid gaat onderzoeken of een verbod op zulke operaties mogelijk is. In België is al zo’n verbod van kracht. Ook zou voorlichting kunnen helpen voor de vrouwen.

Maagdenvlies is geen vlies

Het maagdenvlies is in tegenstelling tot de naam niet zozeer een vlies maar een randje weefsel aan de ingang van de vagina. Dit weefsel kan bloeden wanneer de vrouw voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft, omdat het wordt opgerekt. Ook het inbrengen van een tampon kan in sommige gevallen leiden tot bloeding, wat niet zozeer door het vlies zelf komt maar door verkramping van de spieren. Het maagdenvlies kan van vrouw tot vrouw verschillen en een groot deel van de vrouwen bloedt helemaal niet tijdens de eerste keer geslachtsgemeenschap.

Door: Nationale Zorggids