Normal_unnamed

De Developmental BioEngineering onderzoeksgroep van de Universiteit Twente werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeksgroep wil een injecteerbare pleister voor knieartrose verder ontwikkelen en beginnen met de eerste testen in patiënten. Het onderzoek moet onder andere mogelijk maken dat (stam)cellen in de injecteerbare pleister kunnen worden verpakt die zorgen voor beter herstel van kraakbeen. ReumaNederland stelt 600.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep. Dit meldt ReumaNederland. 

De onderzoeksgroep heeft tevens de titel Research Centre of Excellence toegekend gekregen.Met deze centra die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren

Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97 procent van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zij worden door pijn, verminderde mobiliteit en vermoeidheid beperkt bij dagelijkse handelingen. Dat heeft grote invloed op hun arbeidsproductiviteit en hun sociale leven.
 
Professor Marcel Karperien, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence van de Universiteit Twente: “De injecteerbare pleister is al in ontwikkeling en de resultaten tot nu toe stemmen ons positief. De komende vijf jaar willen we benutten om de pleister verder door te ontwikkelen maar ook om daadwerkelijk te gaan beginnen met testen in patiënten. Met de steun van ReumaNederland verwachten wij binnen 1 à 2 jaar de pleister te kunnen gaan testen in de eerste tien patiënten.”

Door: Nationale Zorggids