Logo_breda_university_of_applied_sciences

Studenten van Breda University of Applied Sciences hebben deze week de publieksprijs gewonnen tijden de regionale finale van de Microsoft Imagine Cup. Zij sleepten deze prijs met overtuiging in de wacht dankzij de door hen ontworpen software die helpt operaties van kankerpatiënten veiliger uit te voeren. De Microsoft Imagine Cup is een wereldwijde competitie die in het teken staat van nieuwe en innovatieve technologieën die een positieve bijdrage leveren aan de oplossing van sociale vraagstukken. Dit meldt Breda University. 

In samenwerking met het Nederlands Kanker Fonds, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, heeft het team van de opleiding Creative Media & Game in het afgelopen half jaar baanbrekende software ontwikkeld die het mogelijk maakt chirurgen tijdens operaties van kankerpatiënten met real time visualisaties te ondersteunen.
 
Het team is voor deze innovatieve oplossing op 15 februari genomineerd voor de regionale finale van de Microsoft Imagine Cup waar de studenten de strijd aanbonden met teams uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika met als doel een plaats te veroveren in de internationale finale die in april in Seattle plaatsvindt. Van de in totaal 1.500 teams eindigde het team van Breda University of Applied Sciences bij de laatste veertig teams.

Real time simulaties

De BUas-studenten hebben in samenwerking met wetenschappers en chirurgen van het Kanker Fonds gewerkt aan het project met als doel chirurgen te ondersteunen bij operaties van kankerpatiënten. Hun softwareoplossing maakt het mogelijk real time simulaties te maken van het orgaan waar de chirurgische ingreep plaatsvindt. Door de inzet van deze nieuwe technologie, die is gebaseerd op elektromagnetische  tracking, kunnen chirurgen haarscherp navigeren en de positie van hun instrumenten ten opzichte van organen uiterst zorgvuldig bepalen. Zo kunnen zij voorafgaand aan en tijdens de ingreep precies vaststellen waar zich vitale structuren bevinden om te voorkomen dat gezond weefsel of omringende organen tijdens de operatie worden beschadigd. Door gebruik te maken van deze nieuwe software is het niet langer nodig tijdens de operatie volledig te vertrouwen op een camera. Dat leidt tot betere resultaten en verhoogt de patiëntveiligheid.

Door: Nationale Zorggids