Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Omdat zeven patiënten van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland besmet zijn geraakt met de VRE-bacterie, gaat het ziekenhuis een uitgebreide controle uitvoeren onder een grote groep patiënten. Zo’n duizend tot 1.500 patiënten worden uitgenodigd voor een kweekonderzoek. Hiermee wil het Van Weel-Bethesda grootschalige verspreiding van de bacterie voorkomen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De VRE-bacterie (Vancomycine Resistente Enterokok) is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar het verhoogt het risico op infecties bij mensen met een verminderde weerstand of ernstig zieke patiënten met bijvoorbeeld long- of hartproblemen. In het ernstigste geval kunnen de infecties tot de dood leiden. Indien op tijd ontdekt, kan de bacterie effectief behandeld worden met speciale antibiotica.

Dragers van de bacterie hoeven niet per se antibiotica te slikken. Alleen diegenen die getroffen worden door een infectie. Meestal verdwijnt de bacterie uit zichzelf. Het ziekenhuis in Dirksland laat weten dat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken en dat het onderzoek enkel een voorzorgsmaatregel is. Patiënten die onlangs in het ziekenhuis zijn geweest, maar niet worden uitgenodigd, hoeven zich hierover ook niet ongerust te maken. Zij hebben simpelweg geen risico gelopen op besmetting. 

Door: Nationale Zorggids