Normal_darmen

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per duizend deelnemers zijn bij bijna vier mensen darmkanker en bij bijna twintig mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, zo meldt het RIVM. 

Het evaluatierapport laat zien dat het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 met succes van start is gegaan en dat met vertrouwen naar de toekomst kan worden gekeken. De voorspelling is dat in 2030 jaarlijks bijna één op de vijf gevallen van darmkanker en ruim één op de drie sterfgevallen aan darmkanker wordt voorkomen door het bevolkingsonderzoek. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.

Heel veel partijen hebben hard gewerkt om dit bevolkingsonderzoek tot een succes te maken, aldus het RIVM die de regie heeft. De evaluatie van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt in opdracht van het RIVM verricht door Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids