Normal_vaccinatie_prik_2534

Jaarlijks moeten honderden vrouwen die het humaan papillomavirus (HPV) dragen onder het mes om cellen die baarmoederhalskanker veroorzaken te laten verwijderen. Na deze ingreep kan het nuttig zijn om hen te laten inenten tegen dit virus. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen gaan dit onderzoeken zodat ook deze vrouwen in de toekomst mogelijk bestand zijn tegen HPV. Dit meldt NOS. 

Het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland leiden het onderzoek naar het resistent maken van vrouwen die al een medische ingreep tegen baarmoederhalskanker hebben gehad. Door hen te laten inenten tegen HPV moet ook zij bestand zijn  tegen het virus en hopen de onderzoekers de kans op baarmoederhalskanker en vroeggeboortes te verkleinen. Ze laten achthonderd vrouwen meedoen, waarvan de controlegroep geen vaccin maar een placebo toegediend krijgt.

Jaarlijks krijgen meer dan 750 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en sterven tweehonderd vrouwen aan de gevolgen hiervan. De HPV-prik verkleint de kans op baarmoederhalskanker met 75 procent. 

Door: Nationale Zorggids