Normal_menstruatiecup

Als het aan vier studentes ligt, krijgen alle menstruerende vrouwen in Nederland menstruatiecups vergoed. Ze hebben een petitie opgezet die ervoor moet zorgen dat de overheid de cups in het basispakket van de zorgverzekering opneemt. Lang niet iedereen heeft deze vergoeding nodig, maar voor vrouwen die hier geen geld voor hebben zou dit een uitkomst zijn. Dit meldt RTL Nieuws. 

De petitie die sinds vorige week donderdag online staat is bijna tweeduizend keer ondertekend. Om petities op de politieke agenda te krijgen, zijn echter 40.00 handtekeningen nodig. Stichting Simavi, voor kwetsbare en arme mensen, vindt het voorstel een goed idee. “Het gaat hier om een basisbehoefte. Niet elke vrouw heeft genoeg geld om hulpmiddelen aan te schaffen”, zegt woordvoerder Hilda Alberda.

De focus ligt enkel op menstruatiecups omdat de studentes denken dat de toevoeging van maandverband en tampons financieel teveel gevraagd is. De cups bieden daarnaast gezondheidsvoordelen en zijn stukken minder slecht voor het milieu vanwege de herbruikbaarheid ervan. Een losse cup kost misschien meer dan tampons en maandverband, maar is op de lange termijn flink goedkoper. Zo’n cup hoeft namelijk pas na vijf jaar vervangen te worden. 

Door: Nationale Zorggids